Naslovnica Život Bivši predsjednici SAD osudili rasizam

Bivši predsjednici SAD osudili rasizam

335

Washington — Nakon smrti nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog policijskog privođenja, svi živi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama objavili su saopćenja kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju crnaca u SAD-u.

Mnogi od njih direktno su ili indirektno kritizirali predsjednika Donalda Trumpa, prenose hrvatski mediji.

Trump je osudio nekoliko puta Floydovo ubistvo, ali ga protivnici kritiziraju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u te kažu da nije pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnosti prema crncima.

Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter poručio je saopćenjem u srijedu da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sistema koji diskriminira prema rasi.

Carter, predsjednik od 1977. do 1981., osudio je “nemoralne ekonomske razlike između bijelaca i crnaca”.

Republikanski predsjednik George W. Bush također je u saopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”, poručio je Bush.

Demokrata Barack Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, nekoliko se puta obratio javnosti od Floydove smrti.

Kazao je da protesti predstavljaju “stvarnu i legitimnu frustraciju zbog decenija dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg krivičnopravnog sistema”.

Demokrata Bill Clinton nazvao je Floydovu smrt “posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života”.

(StarMo)