Naslovnica Politika Bivši policajac preuzima New York

Bivši policajac preuzima New York

97
Eric Adams

New York — Demokrat Eric Adams, bivši policajac, zagovornik radništva i borac protiv rasne diskriminacije, pobijedio je na izborima za gradonačelnika New Yorka.

Adams je u kampanji obećao da će ojačati sigurnost u gradu i dati glas radništvu, pozivajući se na svoje iskustvo u policiji i iskustvo Afroamerikanca koji je u mladosti bio izložen policijskoj brutalnosti.

Prema prvi rezultatima, 61-godišnji Adams pobijedio je republikanskog suparnika Curtisa Silwu s velikom razlikom te tako postao drugi Afroamerikanac na čelu američke gospodarske i kulturne prijestolnice. Dužnost će preuzeti u siječnju od demokrata Billa de Blasija, koji ju je obnašao osam godina.

U upravljanju gradom očekuju ga problemi vezani uz oživljavanje njujorškoga gospodarstva nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa, ekonomske i socijalne nejednakosti, nedostatak jeftinih stanova i teškoće u javnom školstvu.

Njegova bi pobjeda Demokratskoj stranci, kojoj pripada i predsjednik Joe Biden, mogla pokazati sklonosti glasača, dok u Washingtonu nastoji očuvati krhko savezništvo između progresivne i centrističke struje.

Adams nije oklijevao istaknuti da bi njegova pobjeda mogla poslužiti kao predložak za demokratski put na nacionalnoj razini. Odbacivao je kritike iznesene na račun njegova programa tvrdeći da kritičari ne govore u ime srednje demokratske struje.

“Tvrdim da je došlo vrijeme da prestanemo vjerovati u to da nam trebaju pravi tweetovi. Nama trebaju sigurne ulice”, rekao je Adams CNN-u nakon što je u srpnju osvojio stranačku nominaciju.

 

(StarMo)