Naslovnica Život Bivšem Trumpovom pomoćniku prijeti i novčana i zatvorska kazna

Bivšem Trumpovom pomoćniku prijeti i novčana i zatvorska kazna

75

Washington — Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa koji istražuje nerede koji su se dogodili na Kapitolu 6. januara ove godine jednoglasno je podržao izglasavanje nepoštivanja suda u slučaju nekadašnjeg glavnog pomoćnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovog nepoštivanja procedura Kongresa, javlja CNN.

Steve Bannon pozvan je da svjedoči pred istražnim odborom Kongresa, ali je on to odbio.

Ako odbor Predstavničkog doma odobri ovaj postupak, a glasanje bi trebalo biti držano sutra, odluka će biti proslijeđena Ministarstvu pravde, koje ima posljednju riječ o podizanju optužnice.

Ako bude proglašen krivim, Bannonu prijeti novčana, ali i zatvorska kazna u trajanju do jedne godine, javlja agencija Fena, na koju se pozivaju bh. portali.

Bannon, bivši funkcioner u sektoru medija s desnog političkog spektra koji je postao Trumpov glavni strateg, nije komentirao glasanje u utorak devetočlanog odbora Predstavničkog doma.

Dva republikanca i sedam demokrata u panelu podržali su odluku da ga se pravno goni zbog nepoštivanja suda.

U svom uvodnom izlaganju, članica Kongresa, Liz Cheney, republikanka iz Wyominga i potpredsjednica odbora, rekla je da je Bannon imao “značajna saznanja o planovima za proteste 6. januara”, kao i da je bio upućen u Trumpove planove da diskreditira rezultate predsjedničkih izbora.

Bannon (67) je otpušten iz Bijele kuće 2017. godine i nije bio član američke administracije u vrijeme nereda.

(StarMo)