Naslovnica Region Bivšem premijeru Sjeverne Makedonije sudili u odsustvu: Dobio sedam godina zatvora

Bivšem premijeru Sjeverne Makedonije sudili u odsustvu: Dobio sedam godina zatvora

119
Nikola Gruevski

Skoplje — Sud u Skoplju osudio je u četvrtak bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog na sedam godina zatvora u postupku u kojem je optužen da je prisvojio 1,3 miliona eura od stranke na čijem čelu je bio i da je novac koristio za kupovinu atraktivnog građevinskog zemljišta.

U slučaju nazvanom “Placevi na Vodnom” Gruevski, koji uživa politički azil u Budimpešti, u odsustvu je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina i novčanu kaznu od 3.200 eura, prenosi Beta.

Nikola Gruevski je u novembru 2018. pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u drugom sudskom postupku i u Budimpešti je odmah dobio politički azil, a u Skoplju se protiv njega vodi još nekoliko krivičnih postupaka.

Pored Gruevskog u slučaju “Placevi na Vodnom” su kao pomagači bili optuženi njegov kum Risto Novačevski, rođak Gruevskog i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev, za koga se smatra da je jedan od najbogatijih Makedonaca, njegova majka Ratka Kamčeva i Nenad Josifović.

 

(StarMo)