Naslovnica BiH Biskupska konferencija BiH: Mise održavati na otvorenom

Biskupska konferencija BiH: Mise održavati na otvorenom

383
kardinal Vinko Puljić

Sarajevo — Biskupska konferencija BiH preporučila je da se zbog sprječavanja širenja korona virusa mise održavaju na otvorenom i pozvala osobe, izloženije riziku, da razmisle da li će dolaziti na euharistije, a odgođena je i vjeronauka.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić je, pozivajući se na odluke civilnih vlasti, naložio svim katoličkim župama da se ponašaju u skladu sa odlukama o izbjegavanju javnih okupljanja i da se do daljeg, gdje je moguće, mise održavaju na otvorenom prostoru.

“Starijim osobama i drugima, koji su izloženiji opasnosti od zaraze, preporučuje se da dobro razmisle i sami odluče o dolasku na euharistijska slavlja”, navodi se u preporukama Biskupske konferencije BiH, prenosi BHRT.

Vjernicima se preporučuje da izbjegavaju međusobne dodire rukama, a sveštenstvu da kod davanja pričešća budu posebno pažljivi, te da poštuju volju vjernika.

Kardinal Puljić pozvao je vjernike da se mole za oboljele u cijelom svijetu, zaustavljanje širenja ove bolesti i za sve one koji brinu o zaustavljanju pandemije korona virusa.

(StarMo)