Naslovnica Život Biskup Perić: Mise uz propisno odstojanje

Biskup Perić: Mise uz propisno odstojanje

682
mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić

Mostar — Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naložio je otvaranje svih crkvi i održavanje svetih misa s narodom uz poštovanje mjera kantonalnoh štabova, navodeći kako niko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisanog odstojanja, kao što to ne čine ni ispred drugih objekata uslužne djelatnosti dok traje kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz prisustvo vjernika uprkos ranijim uputstvima iz Ordinarijata da se nastavi s tim obredima, a početkom aprila vlasti su strožijim mjerama zabranile da se na javnom mjestu okuplja više od pet osoba, prenosi Fena.

U obavijesti upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao ‘rijetke dušobrižnike koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera kantonalnih štabova, otvore crkve za slavlje svetih misa s narodom, odnosno s “onim dopuštenim brojem duša”.

Po istoj obavijesti, objavljenoj na web stranici biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko 2 metra.

Fena podsjeća, Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je početkom aprila strožije mjere po kojima se na javnom mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je lično učestvovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, ‘što mu nijedan društveni medij ne može dati’, uz napomenu da se treba poštivati i unutrašnje raspoloženje onih koji smatraju da bi im bilo ugroženo zdravlje te poštovati odredbe štabova da osobe ispod 18 i iznad 65 godina moraju ostati kući.

“S otvorenom crkvom i dobrim razglasom vjernik će, ne samo imati osjećaj da je lično učestvovao u sv. misi, nego će se, prikladno raspoložen, i euharistijski pričestiti, što mu nijedan društveni medij ne može dati. I niko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisanog odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata – trgovina, prodavnica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili naredbi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?”, upitao je mostarsko-duvanjski biskup.

On je donio također odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakarament krizme, kao i običaj tzv. ‘blagoslova polja’ u vrijeme kada to odredbe štabova budu dozvolile, navodi se na zvaničnoj stranici biskupije.

(StarMo)