Naslovnica Mostar Biskup iz Osla kod muftije mostarskog: Olakšati međureligijski djalog

Biskup iz Osla kod muftije mostarskog: Olakšati međureligijski djalog

485

Mostar — Biskup iz Osla Ole Christian Kvarme posjetio je u četvrtak, 18. 11., Muftijstvo mostarsko te se susreo s mostarskim muftijom mr. Salemom ef. Dedovićem.

Razgovaralo se o inicijativi Norveške, Vijeća za ekumenske i međunarodne poslove i religijskih lidera iz BiH, Hrvatske i Srbije da se olakša međureligijski dijalog između katoličkih, pravoslavnih, muslimanskih i židovskih predstavnika, javljeno je iz Muftijstva mostarskog.

U posjeti su boravili i raniji glavni tajnik Europskog vijeća vjerskih lidera Stein Villumstad, kao i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica. Sastanku je prisustvovao i rukovoditelj Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog mr. Ilham ef. Puce.

Fokus razgovora bio je na međureligijskom dijalogu, značaju izgradnje mira i povjerenja među narodima.

Biskup je upoznao muftiju da se u proteklom periodu susreo sa značajnim brojem zagovornika i promotora međureligijskog dijaloga na području jugoistočne Europe, te je naglasio značaj zajedničkog pristupa religijskih lidera u Europi na planu promocije vrijednosti mira, suživota i tolerancije.

Muftija je konstatirao da je BiH kroz istoriju mjesto susreta religija te istaknuo da suradnja religijskih zajednica osigurava mir i prosperitet na Balkanu.

Govoreći o Mostaru kao vjerskom, kulturnom i društvenom centru regije Hercegovine, muftija je rekao da je “rijetko koji grad doživio takvo razaranje i devastaciju, ali je ipak uspio zadržati svoju multikulturalnu supstancu”. Naglasio je da su napravljeni značajni pomaci na planu dijaloga i suživota, ali da je te integracijske procese, nažalost, u značajnoj mjeri usporila politika razdora i podjela.

Muftija je poručio da kvalitetni međuljudski odnosi zahtijevaju posvećenost, vjeru, volju i iskreni pristup.

Nakon sastanka upriličen je zajednički ručak kojem je prisustvovao i iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović, koji je govorio o brojnim uspješnim projektima i dugogodišnjoj suradnji Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske i Muftijstva mostarskog koja je imala benefite i odražavala se pozitivno u našim vjerskim zajednicama.

Gosti iz Norveške također su posjetili Stari most, simbol grada Mostara, mira, suživota, kulture, civilizacije i dragulj svjetske kulturne baštine, stoji u saopštenju.

(StarMo)