Naslovnica Region Biserko: Srbija je nastavila svoju politiku drugim sredstvima

Biserko: Srbija je nastavila svoju politiku drugim sredstvima

453

Sarajevo/Zagreb — Koji su praktični ciljevi velikosrpskog projekta u jugoistočnoj Europi 2021. godine?

To je bio naslov teme emisije Hrvatska za 5 Hrvatske radiotelevizije (HRT) koju uređuje i vodi Branimir Bilić, a u kojoj su sinoć gostovali osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko, islamski teolog i reisu-l-ulema (1993.-2012.) dr. Mustafa ef. Cerić, crnogorski historičar i univerzitetski profesor Boban Batrićević, povjesničar hrvatske književnosti, komparativist i teatrolog Slobodan Prosperov Novak i novinarka Višnja Starešina.

“Srbija nikada nije prihvatila novu realnost u regiji, niti je priznala sve novonastale države. Srbija je nastavila svoju politiku drugim sredstvima, diplomatskim i drugim koje su joj omogućene istovremeno. Moram da spomenem da je odsustvo međunarodne zajednice posljednjih 10-tak godina stvorilo utisak kod srpskih elita da je ustvari taj projekt moguć, da je to nama istorijska šansa i da je treba iskoristiti”, kazala je Biserko.

Dodala je kako se otud dešava homogenizacija srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije, te da je, ustvari, demokratija je podređena homogenizaciji.

“Jer smatra se da bi demokratizacija narušava to jedinstveno i da bi opstruirala te ciljeve i, naravno, da članstvo u EU u ovom momentu nije prihvatljivo jer bi to bio kraj mijenjanju granica. Bez obzira da li je realno mijenjanje granica u regionu, imajući u vidu sve ove “non papere” u regionu koje u posljednje vrijeme cirkulišu, stvoren je utisak i percepcija srpske elite da ona to može da ostvari i u tom smislu se ponaša ne samo unutar Srbije, već u odnose na sve susjede. U ovom momentu u odnosu na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Kosovo služi kao tema na kojem treba dobiti kompenzaciju u BiH. Naravno, uvijek se drži oko na Makedoniju kao jednu od ključnih tačaka u regionu”, ocijenila je Biserko, prenosi Radiosarajevo.ba.

Istakla je ofanziva prema Crnoj Gori traje više od godinu i po dana.

“Zapravo, traje sve ove godine, ali vrlo agresivno i intenzivno posljednjih godinu i po, vodi se prije svega preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je država u državi u Crnoj Gori. Cilj jeste da se isprazni suverenitet Crne Gore, da se promijeni njen identitet. Crna Gora se doživljava kao interno pitanje. Sada je samo pitanje da se na vlast dovede neko ko nije Milo Đukanović i koji će voditi računa o srpskim strateškim interesima u CG, odnosno na Jadranskom moru”, poručila je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)