Naslovnica Život Bill Gates – meta teorija zavjera

Bill Gates – meta teorija zavjera

602

New York — Suosnivač Microsofta i milijarder filantrop Bill Gates postao je vodeća meta teorija zavera o pandemiji Covid-19, posebno pošto je kritikovao odluku predsjednika SAD Donalda Trumpa o prestanku američkog finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pišu svjetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Gates je dugo meta napada na internetu, ali su se posljednjih sedmica napadi na njega na društvenim mrežama pojačali s različitih strana, od antivakserskih grupa do pristalica raskrinkane teorije zavjere koji povezuju novi korona virus s 5G tehnologijom, piše The Wall Street Journal.

Gates je nedavno na Instagramu objavio video u trajanju od tri sekunde kako iza prozora drži natpis “Hvala vam zdravstveni radnici”, poslije čega je, kako ukazuje list, u narednih nekoliko dana njegov post dobio stotine hiljada komentara koji ga optužuju za zločine protiv čovječnosti i povezuju s različitim teorijama zavjera s vakcinama, SZO i implantiranjem mikročipova u ljude.

Napadi na Gatesa su se pojačani prošle sedmice pošto je kritikovao odluku SAD da prekinu finansiranje SZO, što je Trumpova administracija obrazložila načinom na koji je SZO postupao tokom pandemije, navodi list, dodajući da je filantropska organizacija Fondacija Bill i Melinda Gates drugi najveći finansijer SZO poslije SAD.

Teorije zavjere su se intenzivirale sa širenjem korona virusa i, ističe Wall Street Journal, platforme društvenih medija ostaju plodno tlo za teorije povezene s virusom, ali i za online uznemiravanja, uprkos obećanjima tih kompanija da će suzbiti takve aktivnosti.

Epizoda s Gatesom naglašava napetu i politizovanu prirodu debate o novom korona virusu, ocjenjuje list i ističe da su milioni Amerikanaca izgubili posao tokom pandemije, čime je način na koji se vlada odnosi prema krizu duboko lično pitanje.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)