Naslovnica BiH Bilećka sela: Protest zbog migranata

Bilećka sela: Protest zbog migranata

577
foto arhiva - BIleća

Bileća — Mještani bilećkih sela održaće danas sastanak u selu Simijova. Oni planiraju “izraziti nezadovoljstvo zbog toga što migranti provaljuju u njihove kuće, prave štetu i uznemiravaju stanovništvo”.

Najavljenom skupu prisustvovaće i predstavnici policije – javlja RTRS. Riječ je o mještanima mjesne zajednice Krstače i okolnih sela.

Mještanin sela Krstače Đorđe Јeftović rekao je da su sela uz regionalni put Bileća-Ljubinje maršruta kojom svakodnevno prolaze migranti, te da “gotovo nema kuće u ovom rejonu da migranti nisu provalili u nju jednom ili više puta”.

“Više od godinu dana migranti prolaze selima, upadali su u kuće, napadali stanovništvo, kuće palili, svašta se dešavalo. Zbog toga smo se odlučili da se u nedjelju okupimo u Simijovi, pozvali smo policiju, pripadnike Granične policije i lokalnu vlast na sastanak da bi stavili u zaštitu stanovništvo ove mjesne zajednice” – kaže Јeftović, koji je i matičar u mjesnoj zajednici Krstače.

On je dodao da su migranti provalili čak i u mjesnu kancelariju matičara u selu Krstače, ali, srećom, nisu uništili matične knjige.

Rade Vujović, koji živi u Bileći, a porijeklom je iz sela Krstače, rekao je da su migranti do sada nekoliko puta obijali njegovu seosku kuću, koja nije nastanjena, a prije desetak dana su izazvali požar na donjem spratu, pa su vatrogasci morali da intervenišu.

Vujovićev komšija Čedomir Samardžić takođe je bio na meti migranata koji su i njegovu kuću više puta obili i iza sebe ostavili nered.

(StarMo)