Naslovnica BiH Bileća: Stalno prisustvo policije zbog migranata

Bileća: Stalno prisustvo policije zbog migranata

661
foto: BHRT

Bileća — Ni vanredno zasjedanje bilećkog parlamenta nije moglo da protekne bez političkih varnica. Rasprava o gorućem problemu migrantske krize na trenutke je otišla u drugom smjeru, a zamijenilo ju je prepucavanja na relaciji opozicioni odbornici – načelnik opštine.

Na kraju su odbornici ipak usvojili šest zaključaka koji se tiču bezbjednosti građana. Između ostalog, usvojeno je da Granična policija preduzme sve neophodne mjere na sprečavanju nelegalnog ulaska migranata, a policija aktivnosti na zaštiti građana i imovine, koje podrazumijevaju i 24-satno prisustvo na području ugroženih bilećkih sela, prenosi BHRT.

Mještani lokalnih sela su kazali da im je sigurnost ugrožena, a najbliža policijska stanica je udaljena 20 kilometara. Mještani su istaknuli da je najbolje rješenje da se te migrante prebaci do Stoca.

Načelnik PU Trebinje Siniša Laketa je rekao da će policija, ako bude potrebe, osigurati i 24-satno policijsko dežurstvo. U jeku rasprave o ovim temama, došlo je i do političkih varnica između načelnika i opozicijskih odbornika.

Mještani bilećkih sela zatražili su na protestnom skupu u nedjelju, 13. oktobra, od policije i predstavnika lokalne vlasti da ih zaštite od migranata.

Oni su zatražili i hitno zakazivanje sjednice Skupštine opštine Bileća o problemu migranata koji, kako navode, u posljednjih godinu i po dana u sve većem broju provaljuju u kuće lokalnog stanovništva i izazivaju strah.

Mještanin bilećkog sela Todorići Milorad Čomić je 5. oktobra, nakon sukoba sa grupom migranata, ubio jednog migranta koga je zatekao u kući svog komšije.

(StarMo)