Naslovnica BiH Bileća pred kolapsom

Bileća pred kolapsom

281
foto: arhiva - ilustracija

Bileća — Općina Bileća u velikoj je finansijskoj krizi zbog dugovanja koja dosežu i do 20 miliona KM. Trenutno najveći problem predstavlja prekomjeran broj zaposlenih u općinskoj administraciji. Samo za plate za skoro 300 radnika na budžetu izdvaja se više od 65 posto godišnjeg budžeta. Plate kasne, novca nema, a radnici se plaše mogućih otkaza.

Ulice Bileće su bez novogodišnjih ukrasa i praznične atmosfere. Razlog – nedostatak novca. Svjesni finansijske krize Općine u kojoj žive, građani ipak razočarani.

“Mi smo se radovali svakom prazniku, sad nemaš ništa. Sve je monotono, jednostavno, jednolično, narod zabrinut, osmijeha nema, nema zadovoljstva, nema veselja”, rekao je Mladen Stolica, javlja televizija N1.

“Da, do slavlja nam je, ovo je sve nekako glupo, ali ne možemo na to utjecati. Mi jedva čekamo da odemo odavde, navikli smo ovako”, istakle su Nataša Šešlija i Jana Popadić.

Sredstva namijenjena za kićenje grada preusmjerena su u neke druge, kako načelnik općine kaže, prioritetnije stvari. Dugovi se gomilaju godinama, a aktuelno rukovodstvo naslijedilo ih je od prethodne vlasti na čelu sa Miljanom Aleksićem, načelnikom u dva mandata.

“Taj dug se taložio zadnjih 10 – 15 godina, gomila se tako da Bileća duguje oko 20 miliona prema različitim dobavljačima, uglavnom dug je prevelik da bi se opština mogla sama iznese sa tim problemom”, rekao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Duguje se i uposlenicima Općine. U ovoj godini isplaćeno je ukupno devet plata. 65 posto godišnjeg budžeta izdvaja se za plate radnika. Od 2016. godine do danas na budžet je primljeno oko 100 radnika, te je trenutno na općinskom budžetu njih 285. Prema riječima načelnika, pola od toga bio bi realan broj zaposlenih, zbog čega će prvi korak biti ukidanje radnih mjesta.

Jedno od rješenja jeste da se u saradnji sa Vladom RS sanira postojeći dug, a potom da se krene u socijalno zbrinjavanje radnika.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)