Naslovnica Život Bile: Obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma

Bile: Obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma

169

Mostar — Ovogodišnje obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma upriličit će se svetom misom i komemoracijom za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u subotu 22. augusta 2020. s početkom u 12,00 sati na Groblju mira na Bilima.

Tom prigodom blagoslovit će se i tek postavljeni središnji križ, inače replika vukovarskog križa, koji svojom simbolikom upućuje na gradnju memorijalnog centra kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda, saopštili su organizatori.

Organizator ovog misnog slavlja i komemoracije je Odjel za Drugi svjetski rad i poraće Hrvatskog narodnog sabora, koji u saradnji sa Udrugom Mir Internacional i članovima općinskih Povjerenstava za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća čine Organizacijski odbor za gradnju groblja mira.

“Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Evrope o ‘Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima’ iz 1996., Rezolucija Vijeća Evrope o ‘Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima’ iz 2006., Rezolucija Evropskog parlamenta o ‘Evropskoj svijesti i totalitarizmu’ iz 2009., Rezolucija Evropskog parlamenta ‘Važnost evropskog sjećanja za budućnost Europe’ iz 2019., kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o ‘Osudi zločina počinjenih tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.’, te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o ‘Osudi totalitarnih režima’ iz 2006. A na poseban način isto je naglašeno u Rezoluciji Evropskog parlamenta o važnosti Evropskog sjećanja za budućnost Evrope od 19. septembra 2019. godine”, navodi se u tekstu poziva upućenom medijima.

Organizatori napominju da će se Sveta misa održati na otvorenom uz pridržavanje mjera zaštite od pandemije, te je preporuka da uz zaštitnu opremu se ponese i kapa ili kišobran, kao zaštitu od sunca, te po mogućnosti i prenosivu stolicu.

(StarMo)