Naslovnica Život Bijeljina: Polupana stakla na Atik džamiji…

Bijeljina: Polupana stakla na Atik džamiji…

408

Bijeljina — U noći sa subote na nedjelju napadnuta je Sultan Sulejmanova Atik džamija u Bijeljini, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – javlja portal www.islamskazajednica.ba

Za sada nepoznata lica su polupala stakla na dva džamijska prozora, a u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina očekuju potpunu policijsku istragu, naveli su na društvenoj mreži, podsjećajući da je skrnavljenje nacionalnog spomenika krivično djelo.

Posljedice napada na džamiju primijetio je Adi Osmanović, mujezin džamije koji je za Preporod.info rekao da je šteta na džamiji vjerovatno počinjena sinoć, ali da su on i džematlije to primijetili tek u jutarnjim satima.

– Jutros na sabahu nismo primijetili, vjerovatno zbog rasvjete iznad prozora, ali oko deset sati sam primijetio da su razbijeni po jedan prozor na džamiji i abdesthani, koja je odmah pored džamije. Zvao sam policiju i nismo htjeli otvoriti džamiju dok policija nije došla. Oni su napravili službenu zabilješku, a na moje insistiranje, pošto je ovo nacionalni spomenik, naknadno je došao i inspektor sa timom koji je obavio temeljit uviđaj. Izuzeli su oba kamena kojim je prozor razbijen i dio ograde koja je razvaljena sa stražnje strane džamije. Jedino ta strana nije pokrivena džamijskim video nadzorom ali postoji video nadzor na nekoliko okolnih objekata – navodi mujezin Osmanović.

Atik (Stara) džamija je najstarija džamija u Bijeljini, sagrađena između 1520. i 1566. godine. Spominje se u pisanim izvorima tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu je i nazvana kao Carska džamija.

 

(StarMo)