Naslovnica Život Bijeljina će graditi spomenik Draži Mihailoviću

Bijeljina će graditi spomenik Draži Mihailoviću

452
Bijeljina; foto: BHRT.ba

Bijeljina — Grad Bijeljina, osim postojećeg trga, dobit će i spomen-bistu Dragoljuba Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

To je odluka Gradske Skupštine nakon koje su pokrenute brojne polemike u gradu koji važi kao primjer različitih kultura i suživota, javlja BHT.

Sa 28 glasova za i dva glasa protiv odbornici Skupštine grada Bijeljina prihvatili su prijedlog da se u Bijeljini izgradi spomenik Dragoljubu Draži Mihajloviću. To je izazvalo burnu raspravu na sjednici gradskog parlamenta, ali i nezadovoljstvo predstavnika Bošnjaka.

“Bojim se da se Bijeljina vraća unazad i ono što smo postigli za proteklih 15 godina bojim se da takvim odlukama ne dovodimo u pitanje”, izjavio je MUSTAFA GRADAŠČEVIĆ, vijećnik SDA u Skupštini Grada Bijeljina.

Iako je od njega zatraženo da spornu tačku skine sa dnevnog reda, gradonačelnik Ljubiša Petrović to nije uradio.

“Ovo nije ništa novo, to je već odjeljenje i Gradska uprava u prošloj godini planiralo i mi smo samo da ne bi bili opstruišući faktor te inicijative proslijedili skupštini na razmatranje”, rekao je Petrović.

Iako se u javnosti često može čuti da Bijeljina važi za pozitivan primjer suživota i multikulturalnosti, u Helsinškom odboru za ljudska prava smatraju da je posljednji potez nadležnih pokazao suprotno.

“Mi upadamo u jednu vrstu zamke zbog gluposti i političkog primitivizma i šovinizma”, rekao je BRANKO TODOROVIĆ, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava.

Vijest o izgradnji spomen biste izazvala je oprečne komentare Bijeljinaca, koji u najvećoj mjeri smatraju da je nepotrebno vraćati se u prošlost.

Nakon davanja saglasnosti, udruženje četnika veterana iz Bijeljine treba da obezbijedi sredstva za izgradnju spomenika, ali i sve ostale pripremne radnje, što je posao koji će potrajati, pa se postavljanje spomen obilježja ne može očekivati u skorije vrijeme, ocjenjuju sagovornici BHT-a.

(StarMo)