Naslovnica Život Bijela kuća: Rusija će za napad okriviti Ukrajinu

Bijela kuća: Rusija će za napad okriviti Ukrajinu

63
foto: Reuters - ilustracija

Washington — Američke obavještajne službe utvrdile su da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, saopćila je Bijela kuća.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da saznanja obavještajaca pokazuju da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini.

Psaki je navela da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uvjetima, koji bi mogli da upotrijebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu.

“Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve”, rekla je Psaki, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agencije Beta i AP.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je većina obavještajnih podataka prikupljena iz presretnutih komunikacija i posmatranja kretanja ljudi.

Ukrajinski mediji su ranije javili kako vlasti te zemlje vjeruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja “crvenu liniju” koja se ne smije prijeći.

Rusija je ranije zatražila da NATO najkasnije sljedeće sedmice odgovori na njen zahtjev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je Alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to.

Iako su SAD i njihovi saveznici odlučno odbacili zahtjev Moskve za davanje sigurnosnih garancija o neširenju NATO-a, dvije strane su se složile da ostave otvorena vrata za daljnje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja.

(StarMo)