Naslovnica BiH Bijedić oštro prozvao Dodika i Čovića

Bijedić oštro prozvao Dodika i Čovića

494
Enver Bijedić

Tuzla — “Niko normalan u ovoj zemlji ne želi rat, ali ako gospodin Dodik misli da bi u nekom njegovom projektu budućeg rata tuđa djeca ginula za njegove ciljeve i interese dok bi se on i njegovi sin vjerovatno ponovo bavili švercom cigareta nek zaboravi to” – kazao je Enver Bijedić predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine na press konferenciji u Tuzli.

Poruka njegovog obraćanja javnosti je poziv Tužilaštvu BiH da “reaguje na kršenje presuda Ustavnog suda, jer kako je kazao, za to ima dovoljno osnova”.

“Ako može se osuditi siromašni čovjek koji je ukrao tri metra drva za ogrjev svoje porodice, zamislite kakvu kaznu bi trebao dobit čovjek koji krši Ustav BiH” – kazao je Bijedić.

On naglašava da su akteri ove političke krize “Dragan Čović i Milorad Dodik”.

“Razlozi su ti što gospodin Čović uslovljava formiranje Federalne vlade izmjenom Izbornog zakona. To bi išlo u korist njemu i svim predstavnicima hrvatskog naroda koji žive u zapadnoj Hercegovini. Svi Hrvati koji žive van tog područja bili bi potpuno isključeni iz mogućnosti da budu izabrani na bilo koji nivo vlasti, jer nisu dovoljno dobri Hrvati – ne žive u zapadnoj Hercegovini”, rekao je Bijedić.

On je kazao da je “drugi najveći akter” krize u BiH Milorad Dodik iz više razloga:

“Nepriznavanje presude Ustavnog suda BiH. Svi znamo da je to krivično djelo. Drugi njegov gaf je primjedba na sastav sudija Ustavnog suda BiH, a svi znamo da je to dejtonsko naslijeđe.”

“Treći njegov gaf je bio prije dva dana kada je na nekom skupu u Bijeljini izjavio da je 85.000 Srba napustilo Tuzlu od rata na ovamo. Gospodin Dodik bi trebao da zna da je Tuzla prije rata brojala između 100 i 110 hiljada stanovnika, tako da je taj broj nemoguć”, istaknuo je Bijedić.

(StarMo)