Naslovnica BiH Bihać: Još 1500 migranata u “Vučjaku”

Bihać: Još 1500 migranata u “Vučjaku”

592

Bihać — Policija Unsko-sanskog kantona (USK) jučer je izmjestila oko 1.500 migranata i izbjeglica u privremeni prihvatni centar na Vučjaku.

Premještene su osobe “koje nisu imale legalan smještaj, odnosno koja su boravila na javnim površinama i napuštenim objektima u središtu Bihaća”.

Ova policijska akcija jedna je od mjera Kantonalne operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom, a provodi se s ciljem zaštite sigurnosne i zdravstvene situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Aktivnosti se nastavljaju u kontinuitetu, jer su to zaključci i predložene mjere Operativne grupe, a asistirat ćemo i kantonalnim inspekcijama prilikom provjere nelegalnog iznajmljivanja smještaja”, rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Iz Crvenog križa Grada Bihaća sada upozoravaju “da ne mogu garantovati opsluživanje svih potreba ovolikog broja ljudi u privremenom centru na Vučjaku”.

“Jutros smo u kampu zatekli veliki broj ljudi, svi šatori su popunjeni. Prinuđeni smo krenuti s novim načinom podjele hrane, ali bojimo se da sami nećemo moći održavati kamp na Vučjaku na odgovarajući način. Bojim se da je pred nama period neizvjesnosti”, riječi su Selama Midžića iz Crvenog križa Grada Bihaća.

(StarMo)