Naslovnica BiH BiH više nije na listi sigurnih: 200 zaraženih na 100.000 ljudi

BiH više nije na listi sigurnih: 200 zaraženih na 100.000 ljudi

92

Brisel — Vijeće EU, pored novozaraženih, kao parametar kad odlučuje o ulasku u EU uzima i stepen vakcinacije, koji je u BiH na veoma niskom nivou.

U narednih 14 dana u zemlje EU nije moguće putovati neobavezno i turistički, već samo ako za to navedete nužan razlog, prenosi BHRT.

Nakon što je EU donijela odluku da se BiH skine sa liste sigurnih zemalja za putovanja zbog porasta broja novozaraženih na 100 hiljada stanovnika, ovo praktično znači da će građani BiH u zemlje EU u narednih 14 dana moći putovati samo ako za to imaju nužan razlog. Izuzetak od ovog pravila jeste taj da će zemlje EU moći pojedinačno odrediti da li dozvoljavaju osobama koje su u potpunosti vakcinisane ulazak u svoju zemlju.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, BiH ima više od 200 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, dok sigurne zemlje imaju do 75, što znači da BiH ne ispunjava najvažniji uslov. Građani smatraju da je ovo posljedica neodgovornosti i društva i sistema vlasti, ocjenjuje BHRT.

Bez obzira na porast broja novozaraženih, postojeće epidemiološke mjere ostaju na snazi bez uvođenja novih mjera. Apel za vakcinaciju i dalje stoji, posebno kada se vidi da broj hospitalizovanih u bolnicama najvećim dijelom čine nevakcinisani.

(StarMo)