Naslovnica BiH BiH “ušla na listu čekanja” za lijek protiv Covida

BiH “ušla na listu čekanja” za lijek protiv Covida

111

Sarajevo — Bosna i Hercegovina iskazala je potrebe za 2.000.000 doza antivirusne terapije, proizvođača američke kompanije Pfizer, kazao je to za Faktor dr. Dušan Kojić, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH).

Nakon dobijanja dodatnih informacija o efikasnosti lijeka te potrebnih odobrenja regulatornih tijela nadležne zdravstvene institucije BiH će zauzeti konačan stav.

Uslijedilo je to nakon što je, prema riječima Kojića, Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao potpisik sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera u okviru Evropske unije, kooordiniralo nadležna entitetska ministarstva zdravstva i Brčko distrikta.

– BiH je ovim ušla na listu čekanja za lijek protiv COVID-19, a sada čekamo detaljnije informacije o njegovoj kvaliteti i efikasnosti u liječenju COVID-19. S tim u vezi MCPBiH će u dogovoru sa entitetima i Brčko distriktom te zastupnikom kompanije Pfizer u našoj zemlji u toku naredne sedmice održati sastanak kako bismo dobili dodatne iformacije koje se tiču samog proizvoda – istakao je Kojić.

Na pitanje, koliko će koštati nabavka lijeka protiv COVID-19, Kojić odgovara kako se u ovom trenutku još ne zna cijena.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH jeste potpisinik sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama, ali će naručioci i platioci tih doza biti entiteti, odnosno nadležna njihova ministarstva, i Brčko distrikt – kazao je Kojić.

Prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kaže kako će u narednom periodu Stručno savjetodavno tijelo za zarazne bolesti prisustvovati prezentacijama koje će provoditi kompanije, proizvođači lijeka protiv COVID-19, kako bi se bliže upoznali o studijskim ispitivanjima te samom dejstvu lijeka.

– Nakon toga, kao i druge države, idemo u nabavku lijeka i za naše građane – dodaje Čerkez.

Na pitanje, o kojim se kompanijama radi, Čerkez odgovara kako će prezentaciju vršiti predstavnici kompanija koje su u završnoj fazi istraživanja lijeka protiv COVID-19.

(StarMo)