Naslovnica BiH BiH u prvoj polovini godine bilježi ekonomski rast od 4,8 posto

BiH u prvoj polovini godine bilježi ekonomski rast od 4,8 posto

115
foto arhiva

Sarajevo — Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2022. godine na 4,2 posto, na osnovu raspoloživih informacija do polovine septembra 2022. godine.

Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja te izvoz, upućuju na to da je i u drugom kvartalu zabilježen rast domaće ekonomije. Ovakav očekivani rast ekonomske aktivnosti u BiH implicira realni godišnji rast od 4,8 posto u prvom polugodištu 2022. godine.

Uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdijevanja i porastu cijena hrane i energenata u drugom kvartalu zabilježen je značajan rast realnog BDP-a u EU, kao i u drugim zemljama u bližem okruženju, što se pozitivno odrazilo na kretanje domaće ekonomske aktivnosti. Međutim, očekuje se da će ekonomska aktivnost usporiti u drugoj polovini godine, imajući u vidu nastavak nepovoljnih faktora, prvenstveno u snabdijevanju prirodnim plinom i električnom energijom.

Na osnovu zvaničnih podatka iz jula 2022. godine inflacija je iznosila 16,7 posto. Može se očekivati da bi ukupan godišnji rast inflacije mogao iznositi oko 14 posto u 2022. godini, s tim da postoji visok stepen neizvijesnosti oko ove procjene.

 

(StarMo)