Naslovnica Politika BiH stiglo izvinjenje iz ambasade UAE

BiH stiglo izvinjenje iz ambasade UAE

460

Sarajevo — Nakon slijetanja privatnog aviooperatera Boing 747-400 na sarajevski aerodrom u petak i “previda”, koji je u svojoj verbalnoj noti sačinila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata Podgorica, na adresu Ministarstva stiglo je i službeno izvinjenje povodom nastalog nesporazuma – piše faktor.ba.

Diplomatskom notom, koja je dostavljena u poslijepodnevnim satima 5. juna 2020. godine iz Ambasade UAE Podgorica, navodi se da se privatni ured Njene Visosti “duboko izvinjava povodom zabune koja je nastupila”.

“Ovom prilikom želimo naglasiti i da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u svojim postupcima vezanim za odobrenje slijetanja aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo postupilo u skladu sa međunarodnim odredbama Čikaške konvencije i Zakona o zračnom saobraćaju kojima se avionima koje službeno najavljuje država omogućava nesmetan promet u međunarodnom zračnom saobraćaju”, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Iz Ministarstva je ranije saopćeno da supruga šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, potpredsjednika, premijera UAE i vladara Dubaia šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktouma, ponovo šalje humanitarnu medicinsku pomoć Bosni i Hercegovini u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Međutim ispostavilo se da se radilo o zabuni, te da je pomoć namijenjena Crnoj Gori. Ambasada UAE u Podgorici nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu.

(StarMo)