Naslovnica Politika BiH prvi put o Kosovu, ali ne i zadnji

BiH prvi put o Kosovu, ali ne i zadnji

92

Sarajevo — Prvi put je, na vanrednoj sjednici 17. septembra Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zaduženo za vanjsku politiku, glasalo o priznanju nezavisnosti Kosova. Ishod glasanja i prije sjednice bio je izvjestan, srpski član Milorad Dodik bio je protiv, druga dva, Željko Komšić i Šefik Džaferović su bili za, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Da Predsjedništvo BiH raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova tražio je član Predsjedništva Željko Komšić. Prethodno je član Predsjedništva iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, tražio da se zakaže vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo o njegovoj inicijativi za premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јeruzalem.

“Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sjedi u Predsjedništvu BiH“, rekao je Komšić novinarima nakon sjednice Predsjedništva.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Bosna i Hercegovina je pored Srbije, jedina zemlja u regiji koja nije priznala nezavisnost te države.

Bosna i Hercegovina priznala je pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, no građanima Kosova za ulazak u BiH potrebna je viza. Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini uvelo recipročne mjere na vizni režim, jer BiH ne odustaje od ukidanja viza za građane Kosova.

Nepriznavanje Kosova i vizni režim otežavaju i ekonomske odnose između dvije države.

Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džafirović, objasnio je na konferenciji za novinare u Sarajevu 17. septembra, nakon sjednice Predsjedništva, kako će prijedlog o glasanju o priznanju nezavisnosti Kosova ići u drugi krug glasanja, na narednu sjednicu Predsjedništva BiH.

“Ako stav bude isti, Dodik će imati pravo da pokrene pitanje vitalnog entitetskog interesa”, kazao je Džaferović, dodajući da je izvjesno da će svi ostati pri svojim stavovima.

Da će povući pitanje vitalnog entitetskog interesa, ukoliko opet po pitanju nezavisnosti Kosova bude preglasan, potvrdio je pola sata kasnije, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu član Predsjedništva Milorad Dodik.

“Procedura ide tako što će se na sljedećoj redovnoj sjednici ta tačka dnevnog reda obavezno staviti i o njoj će se odlučivati. I to nije konačno mjesto odluke. Konačno mjesto odluke je Narodna Skupština, ukoliko ja potegnem, a ja hoću, pitanje vitalnog entitetskog interesa. I naravno da mislim da je dobro što je ovo došlo na dnevni red”, kazao je Dodik.

Članom 5 tačka 2. stav d) Ustava Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva može odluku proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Dodikov stav o priznanju Kosova kao nezavisne države identičan je onom koji već 12 godina ponavljaju političari iz RS.

“Ne zaslužuje da bude nezavisna država. Mi ne možemo prihvatiti da se primjenjuje različita praksa, pogotovo u identičnim situacijama gdje je teritorijalni integritet zagarantovan međunarodnim konvencijama i poveljom Ujedinjenih naroda (UN)“, rekao je on.

Kada je u pitanju zahtjev Milorada Dodika o izmještanju ambasade Bosne i Hercegovine iz Tel Aviva u Jerusalem, on na istoj sjednici na kojem je glasano i o Kosovu nije usvojen.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)