Naslovnica Mostar BiH proizvodi visokokvalitetan med

BiH proizvodi visokokvalitetan med

415
foto: Fena

Mostar — Stanovnik Bosne i Hercegovine prosječno godišnje konzumira 300 grama meda što je daleko ispod prosjeka Evropske unije u kojoj se prosječno konzumira između 2,5 i 2,7 kilograma meda po stanovniku.

Taj podatak iznio je direktor Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Marko Ivanković na tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji “Dani meda Federacije BiH”, koja je u petak održana u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru

Ove godine pristiglo je 116 uzoraka meda koji su prošli analize Laboratorije za zdravstvenu ispravnost namirnica Federalnog agromediteranskog zavoda.

“Nakon toga urađene su i fizikalno-hemijske i peludne analize, a zatim su formirane i dvije komisije za organoleptičku ocjenu medova i s nama su bili vrhunski ocjenjivači Asmir Duraković iz Gradačca i Stanko Čuljak iz Vinkovaca”, kazao je Ivanković, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je kako je jedan od ciljeva “Dana meda Federacije BiH” proizvođače meda pripremiti za tržište.

“Želimo im skrenuti pažnju da moraju voditi računa o svom proizvodu, jer proizvođač je uvijek odgovoran za kvalitet svog proizvoda na tržištu i cilj nam je organizirati proizvođače da bi imali što više onih koji rade za tržište, naravno za bh. tržište, a zatim i za izvoz”, naveo je Ivanković.

Istakao je kako je potrošnja meda u Bosni i Hercegovini poprilično mala i da tu postoji veliki prostor za napredak.

“Ona iznosi negdje oko 300 grama po stanovniku, a Evropska unija bilježi od 2,5 do 2,7 kilograma što znači da moramo širiti kulturu potrošnje meda”, poručio je Ivanković.

Na “Danima meda Federacije BiH” iznesen je i podatak da je prosječna cijena bh. meda koji ide u izvoz 14,62 marke, dok je cijena uvezenog meda u prosjeku 7,58 maraka po kilogramu, što upućuje na to da BiH proizvodi visokokvalitetan med prepoznat na međunarodnom tržištu, dok se na domaćem tržištu pčelari i dalje suočavaju s izazovima konkurentnosti.

(StarMo)