Naslovnica BiH BiH: Pet umrlih, 29 novozaraženih

BiH: Pet umrlih, 29 novozaraženih

84

Sarajevo — U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata preminulo je pet osoba koje su bile zaražene korona virusom. Prema podacima nadležnih entitetskih i institucija Brčko distrikta, potvrđeno je 29 novih slučaja zaraze korona virusom.

Dva smrtna ishoda prijavljena su Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), prenio je Radio Slobodna Evropa.

Prema saopštenju Zavoda od utorka, 15. maja, u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 12 slučajeva zaraze među testirane 1404 osobe.

„Novi slučajevi registrirovani su u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo (četiri od deset kantona u FBiH). Do sada je testirano ukupno 699.019 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133.724 osobe“, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu ističu i da je, prema posljednjim podacima, na području Federacije Bosne i Hercegovine umrlo 5.440 osoba koje su bile zaražene korona virusom.

U Zavodu dodaju da je u toku i revizija prijava smrtnih ishoda u Unsko-sanskom kantonu (sjeveroistok BiH), te se unosom smrtnih ishoda iz proteklog perioda u ovom kantonu povećava ukupan broj smrtnih ishoda u Federaciji BiH.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS), u posljednja 24 sata umrle su dvije osobe.

„Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Čеlincа i Šаmcа. Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 64.288 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 3.759 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа“, saopšteno je u utorak, 15. maja iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz instituta su naveli da je u toku ponedeljka, 14. maja nаknаdnо priјаvljеn јеdаn smrtni slučај kојi sе dеsiо u prеthоdnih nеkоlikо dаnа u Gradišci (sjever BiH).

U saopštenju se ističe da je u posljednja 24 sata virus korona potvrđen kod još 13 osoba od nešto manje od 500 testiranih uzoraka.

„Rаdi sе о šеst muških i sеdаm žеnskih оsоbа, оd kојi је јеdnа mlаđе, sеdаm srеdnjе i pеt оsоbа stаriје živоtnе dоbi“, navode u Institutu RS.

U RS je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, testirano je više od 280.000 građana.

Na liječenju u bolnicama u Republici Srpskoj trenutno su 123 osobe, od čega se na respiratoru nalazi 16 pacijenata. Trenutno se u tom entitetu pod zdravstvenim nadzorom nalazi 1.132 osobe.

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 sata registrovana su četiri nova slučaja zaraze virusom korona. Preminula je jedna muška osoba.

(StarMo)