Naslovnica BiH BiH otvorila granice, uz negativan PCR test

BiH otvorila granice, uz negativan PCR test

247
foto arhiva

Sarajevo — Svi strani državljani od subote ujutro mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu ako imaju negativan PCR test na korona virus koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u BiH, saopšteno je iz Granične policije (GP) BiH.

Ova odluka, koju je Vijeće ministara BiH donijelo 10. septembra, će se na graničnim prelazima početi primjenjivati od subote ujutro u 6 sati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na korona virus omogućen je za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloljetnoj djeci, koji su državljani drugih zemalja, te posadi i kabinskom osoblju aviona, čije je krajnje odredište BiH.

Isto to važi za službe i timove civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, vozačima i suvozačima teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu uz uslov da njihov boravak u BiH ne traje duže od 12 sati, kao i posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu.

Na taj način ulazak je omogućen je i za pripadnike vojnih snaga članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnicima komande NATO-a i EUFOR-a u BiH, navode iz GP BiH.

Tako u BiH može ući i diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano u BiH, koje prilikom ulaska osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova, mora posjedovati i predočiti važeći pasoš.

Iz GP BiH navode da je ulazak bez negativnog PCR testa omogućen i za čelnike država i vlada kao i članove njihovih delegacija, čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

Isto se navodi i za strance koji tranzituju preko područja BiH radi povratka u zemlju boravka, bez zadržavanja na području BiH.

Svi strani državljani obavezni su poštovati uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi, saopšteno je iz GP BiH.

Vijeće ministara BiH je 10. septembra donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca.

“Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve države u svijetu” rekao je ranije predsjedavajući VM BiH, Zoran Tegeltija.

Inače, od 16. jula je državljanima zemalja Evropske unije i članica Šengenskog sporazuma omogućen ulazak i boravak u BiH, dok su bh. granice od 1. juna otvorene za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

(StarMo)