Naslovnica BiH BiH nabavlja vakcine za koronu, uplaćen i avans

BiH nabavlja vakcine za koronu, uplaćen i avans

380

Doboj — Bosna i Hercegovina je osigurala oko 13 miliona dolara za nabavku oko milion i dvjesta hiljada vakcina u Covax sistemu nabavke rekao je za Radio Slobodna Evropa tokom konferencije za medije Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je također dodao da će ova nabavka biti dovoljna za oko 20 posto stanovništva.

Višković je u Doboju, na sjeveru BiH, učestovao na sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem. Sastanku su prisustvovali i članovi Kriznih štabova iz oba bh. entiteta.

Rečeno je i kako se očekuje da će vakcina biti nabavljena do kraja prvog kvartala iduće godine.

Također je saopšteno da u Bosni i Hercegovini neće biti uvedene nove epidemiološke mjere. Trenutno je na snazi policijski sat u Federaciji BiH od 23 do pet sati ujutro, kao i obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Premijeri Federacije BiH i RS-a Fadil Novalić i Radovan Višković potvrdili su da je novac osiguran u entitetskim budžetima.

Rečeno je i da je uplaćen avans za nabavku vakcina.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini umrle su 62 osobe koje su bile zaražene korona virusom.

Među više od 3.000 uzoraka testiranih na Sars-CoV-2, otkriveno je i 1.179 novozaraženih osoba, podaci su nadležnih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko.

(StarMo)