Naslovnica BiH BiH nabavlja dva vojna helikoptera

BiH nabavlja dva vojna helikoptera

440
foto arhiva

Sarajevo — Kako prenijela Balkanska bezbjednosna mreža, u toku je nabavka dva višenamjenska helikoptera Bell Huey II za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Čitav proces biće sproveden u okviru programa za izvoz naoružanja Foreign Military Sales koji podrazumijeva potpisivanje ugovora direktno između vlada država a finansije će, osim iz budžeta za odbranu BiH, u iznosu od 5 miliona dolara obezbijediti i Sjedinjene Države.

Biće nabavljeni helikopteri UH-1H Huey iz viškova američke vojske (U.S. Army) koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II koji predstavlja opremanje starih UH-1H dinamičkim elementrima modela Bell 212. Takvo rješenje je u suštini namijenjeno za države sa skromnijim vojnim budžetom i/ili za one koje žele da maksimalno iskoriste resurse ovog tipa helikoptera. Na Hjui II se između ostalog, umjesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađuje motor T53-L-703 maksimalne snage 1.342 kW (1.800 KS).

Balkanska bezbjednosna mreža dalje navodi da se nakon odobrenja nabavke helikoptera Oružane snage BiH, očekivalo da će to biti nove letjelice ali je nakon analize ponuda za evropski Erbas H145 i američki Bell Huey II, Ministarstvo odbrane predložilo da se uzme američki helikopter.

Maksimalna nosivost UH-1H-II je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Nosivost spoljašnjeg tereta iznosi 2.268 kg. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 km.

(StarMo)