Naslovnica BiH BiH na zdravstvo troši milijarde…

BiH na zdravstvo troši milijarde…

104
foto arhiva

Sarajevo — U Bosni i Hercegovini potrošnja za zdravstvo kontinuirano raste, čemu svjedoči podatak da su ukupni godišnji izdaci porasli na 3,1 milijardu konvertibilnih maraka (KM) – prenijeli su BH portali.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine predstavila je podatke Nacionalnih zdravstvenih računa (NHA) za 2019. godinu, nastalih agregiranjem podatka entitetskih zavoda za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta.

Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2019. godini su iznosili tri milijarde 194 miliona KM, od čega su 70 posto bili javni, a 30 posto privatni izdaci.

Javno zdravstvo u BiH se finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnom zdravstvu veoma nizak (općinskih, kantonalnih, entitetskih, te državnog budžeta).

Gotovo sva privatna potrošnja (99 posto) otpada na direktne izdatke domaćinstva, odnosno plaćanje “iz džepa”, dok samo mali dio privatne potrošnje ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite.

Iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da je u 2015. godini, ukupna potrošnja u zdravstvu je iznosila 2,6 milijardi KM, što je za oko 524 miliona manje nego u 2019. godini.

(StarMo)