Naslovnica BiH “BiH može računati na punu podršku NATO štaba”

“BiH može računati na punu podršku NATO štaba”

485

Sarajevo — Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Williama Edwardsa.

Edwards je izrazio zadovoljstvo što ima priliku doprinijeti razvoju odnosa BiH i NATO-a te naglasio da NATO daje punu podršku daljnjem progresu BiH na njenom euroatlantskom putu.

Poručio je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja saradnje i u narednom periodu. Istakao je da BiH može računati na punu podršku NATO štaba u narednom periodu, jednako kako je to bilo i u prethodnom periodu, prenosi Fena.

Brkić se zahvalio na dosadašnjoj podršci NATO štaba u Sarajevu aktivnostima vezanim za reformu sektora odbrane i sigurnosti te pomoći BiH na euroatlantskom putu.

Naglasio je da BiH ostaje opredijeljena euroatlantskom putu koji zahtjeva kontinuirano unapređivanje odbrambenih sposobnosti zemlje, izgradnju jakih demokratskih institucija te jačanje i modernizaciju Oružanih snaga.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u sklopu svojih aktivnosti započelo sa aktivnom provedbom obaveza koje proističu iz dokumenta NATO Program reformi u BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli s drugim institucijama.

Govoreći o statusu i radu Komisije za NATO integracijski proces, kojom je on predsjedavao u prethodnom sazivu, istakao je potrebu za imenovanjem novih članova umjesto dosadašnjih članova koji su napustili institucije koje su zastupali u dosadašnjem sastavu Komisije, te verifikaciju od strane Vijeća ministara, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(StarMo)