Naslovnica BiH BiH, konačno, dobila novo Vijeće ministara

BiH, konačno, dobila novo Vijeće ministara

304

Sarajevo — Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je Vijeće ministra BiH.

“Za” je glasalo 29 zastupnika, 8 je bilo “protiv”, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Predsjedavajući, ministri, zamjenici ministara Vijeća ministara BiH položili su zakletvu, time je sjednica završena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mandatar za Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija je predložio Biseru Turković, za ministricu vanjskih poslova BiH, Stašu Košarca, za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslava Bevandu, za ministra finansija i trezora BiH, Vojina Mitrovića, za ministra komunikacija i transporta BiH, Ankicu Gudelјević, za ministricu civilnih poslova BiH, Josipa Grubešu, za ministra pravde BiH, Fahrudina Radončića, za ministra sigurnosti BiH i Sifeta Podžića, za ministra odbrane BiH.

Zoran Tegeltija je saopštio zastupnicima da je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigla provjera za Mlađena Božovića.

“Na osnovu dokumenta koji smo dobili iz SIPA-e sve provjere su uspješno okončane za ministra za ljudska prava i izbjeglice Božovića. Zbog poslovničkih nemogućnosti danas ga nisam predložio”, rekao je Tegeltija.

Također, Predstavnički dom PSBiH danas se neće izjasniti o imenovanju Vladimira Mijatovića (Socijalistička partija) za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Kako je ranije saopćeno, sporna je Mijatovićeva diploma, zbog čega su potrebne dodatne provjere.

(StarMo)