Naslovnica BiH BiH ispunila naknadno postavljene uslove za vakcine

BiH ispunila naknadno postavljene uslove za vakcine

222

Sarajevo — Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH utvrđen je i biće hitno upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina – „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZeneke AB (AstraZeneca AB) o odšteti AstraZeneke (AZD1222) i Ugovor o obeštećenju od strane Covaxa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Vijeća ministara BiH i Pfizera/BioNTecha. Za njihovo potpisivanje ovlaštena je ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, prenosi federalna.ba.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o potrebi njihovog zaključivanja, nakon što su dobijena pozitivna mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH.

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Kovaksa, dobila novi uslov kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojilo je 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

(StarMo)