Naslovnica BiH BiH ima LGBTI akcioni plan!

BiH ima LGBTI akcioni plan!

168
foto arhiva

Sarajevo — Vijeće ministara BiH je prošle sedmice usvojilo LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu 2021-2024, sa ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba u zemlji. To je prvi Akcioni plan ove vrste u Bosni i Hercegovini, a razvijen je uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope.

Plan uključuje tri strateška cilja – osigurati postojanje efikasnih mehanizama zaštite od diskriminacije i zločina iz mržnje za LGBTI osobe, zatim osigurati jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života, te borba protiv predrasuda i stereotipa prema LGBTI osobama.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova je izrazila zadovoljstvo što su doprinijeli izradi Akcionog plana.

– Od vitalnog je značaja zaštititi ljudska prava svih članova i članica društva, uključujući LGBTI osobe, promovisati toleranciju i boriti se protiv diskriminacije. Vjerujemo da će Akcioni plan pomoći u ostvarenju ovog cilja i da će doprinijeti implementaciji ranijih preporuka tijela Vijeća Evrope, te izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava – dodala je Urumova.

Posljednji izvještaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) za Bosnu i Hercegovinu i Mišljenje EU o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, istakao je potrebu da se osigura konzistentan strateški okvir o ljudskim pravima koji, između ostalog, uključuje usvajanje strateškog okvira za zaštitu LGBTI osoba, zasnovanog na relevantnim evropskim standardima, posebno onim proizašlim iz člana 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je izjavila da su poštivanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti temeljne vrijednosti EU.

– Vjerujemo da usvajanje Akcionog plana obilježava novu fazu u našim zajedničkim naporima da promovišemo jednakost i pomognemo da se glasovi LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini više čuju – dodala je.

Akcioni plan će također doprinjeti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, Preporuci Komiteta ministara REC(2010)5 Vijeća Evrope o mjerama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, i najnovije EU LGBTIQ Strategije o ravnopravnosti 2020-2025.