Naslovnica Politika BiH i Pakistan potpisali sporazum o readmisiji

BiH i Pakistan potpisali sporazum o readmisiji

185
foto: RSE/Fena

Islamabad — U Islambabadu je u srijedu potpisan Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana, izuzetno važan za obje države jer najveći broj migranata u BiH dolazi sa područja Pakistana.

Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah, javila je agencija Fena, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijat će se preko međunarodnih aerodoma u Sarajevu i Islamabadu.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti sa njihovim zakonima.

BiH je posljednjih godina, kako navode iz Vijeća ministara BiH postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu “balkanske rute” u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidova organizovanog kriminala.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana od datuma prijema posljednje obavijesti koju razmijene dvije države i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu.

Sporazum je potpisan u okviru posjete Pakistanu delegacije BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

U BiH trenutno boravi oko 10.00 migranata, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jelena Sesar, istaživačica za Balkan i EU organizacije Amnesty International iz Londona.

Od tih 10.000, 6.000 je smješteno u centre koje uglavnom vodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji su uglavnom plaćeni od strane Evropske komisije, kazala je.

“To ostavlja više od 3.500 ljudi da spavaju potpuno na otvorenom. Veliki broj njih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, ali i drugim urbanim centrima, pogotovo u Sarajevu i Tuzli”, navela je Sesar u intervjuu za RSE u oktobru.

(StarMo)