Naslovnica BiH BiH i dalje dobro stoji na tržištu namjenske industrije

BiH i dalje dobro stoji na tržištu namjenske industrije

222
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila je rekordna.

Izvoz je iznosio više od 122 miliona eura (240 miliona KM) a uglavnom se odnosio na municiju te u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv – prenosi AJB.

U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34 posto) i Egipta (28 posto). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm, piše Biznisinfo.

Saopšteno je ovo na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje koji je održan u Sarajevu s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku je razmatran i utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu. Za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske, utjecaj na namjensku industriju nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza -8,64 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine).

U prvih sedam mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš.

 

(StarMo)