Naslovnica Život BiH: Halal certifikat ima 105 kompanija

BiH: Halal certifikat ima 105 kompanija

468
foto arhiva

Sarajevo — Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Damir Alihodžić izjavio je Feni da je proces halal certificiranja u 2019. godini uspješno okončalo 29 kompanija i to 19 iz BiH, šest iz Srbije, te po jedna kompanija u Turskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj i Češkoj.

Od ukupno 29 kompanija, iz sektora prehrambene industrije je 17, osam iz oblasti turizma, dvije iz oblasti proizvodnje stočne hrane i premiksa, te po jedna kompanija iz oblasti farmacije, ambalaže hrane i kožarske industrije.

Na području BiH najviše halal certificiranih kompanija u 2019. godini je iz sektora prehrambene industrije, njih devet, zatim turizma osam, te po jedna kompanija iz oblasti farmacije, ambalaže hrane i kožarske industrije.

Alihodžić je dodao da u BiH halal certifikat trenutno ima 105 kompanija, te više od pet hiljada proizvoda.

“Halal industija je veoma značajna za Bosnu i Hercegovinu. Gotovo sve značajnije kompanije su prepoznale potencijale svjetskog halal tržišta i implementirale zahtjeve halal standarda. U prosjeku svake godine uspješnu implementaciju zahtjeva halal standarda okonča više od 20 novih kompanija u BiH” – kazao je Alihodžić.

(StarMo)