Naslovnica BiH BiH formira dva štaba za koronavirus

BiH formira dva štaba za koronavirus

543

Doboj — Bosna i Hercegovina se nalazi na samom početku borbe protiv koronavirusa, koji prijeti da ugrozi zdravlje građana i ukupan privredni život u BiH – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon sastanka s premijerima bh. entiteta Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem u Doboju o aktuelnoj situaciji u vezi s pojavom koronavirusa.

Zaključeno je da su institucije reagirale pravovremeno te da su donijele adekvatne mjere borbe protiv ovog virusa te da se epidemija nalazi pod kontrolom.

Apelovali su na sve građane u BiH da se pridržavaju upustava nadležnih u ovakvim situacijama, jer se određeni broj nije pridržavao upostava.

Na prijedlog dvaju ministarstava zdravlja donsena je odluka da svi građani BiH, koji dolaze iz inostrantva, idu u izolaciju od 14 dana, a ta odluka stupa na snagu 16. marta.

BiH će redukovati, zaključeno je, broj graničnih prelaza za prelaz građana i roba.

Na sastnaku je rečeno i da je neophodna svakodnevna komunikacija, te će biti uspostavljena dva štaba, zdravstveni i drugi koji će tražiti rješenja kako bi se posljedice korona virusa smanjile na ukupnu privredu aktivnost.

U BiH je ukupno potvrđeno 18 slučajeva zaraženih koronavirusom, od kojih u entitetu RS 15.

Sastanku su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS-u Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić, te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)