Naslovnica BiH BiH dobila novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

BiH dobila novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

344
Zoran Tegeltija; Screenshot: RSE

Sarajevo — Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je danas imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je prethodno u ekspozeu obećao da je evropski put BiH jedno od najbitnijih pitanja kojim će se baviti, uz rješavanje migrantske krize, ekonomski prosperitet i zapošljavanje mladih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tegeltija je u obraćanju poslanicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazao kako je svjestan težine zadatka funkcije na koju je predložen.

“Više od godinu dana Bosna i Hercegovina nije uspjela da formira vlast. Obaveza je da u narednom periodu radimo kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme”, kazao je Tegeltija, inače kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tegeltija je u ekspozeu poručio i da Vijeće ministara treba da realizuje što prije reforme kako bi bio nastavljen evropski proces.

“Moramo odmah odblokirati sve procese u institucijama, usvojiti budžet za 2020. godinu i staviti sredstva na raspolaganje entitetima”, rekao je Tegeltija.

Ranije je Tegeltija, u prvom obraćanju javnosti nakon kandidature, izjavio u Banjaluci da očekuje da na sjednici Parlamenta početkom decembra bude verifikovana odluka Predsjedništva BiH o njegovom imenovanju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, inače lider opozicionog Demokratske fronte (DF) u Ljubljani je u srijedu, nakon sastanka Predsjedništva BiH sa slovenskim predsjednikom, izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina do kraja ove ili početka naredne godine, imati novo Vijeće ministara BIH.

“Ako stvari budu tekle kako treba, BiH bi prije Nove godine mogla imati novo Vijeće ministara. Da budem oprezan, znajući da u BiH znaju vrijediti Marfijevi zakoni. Optimista sam da ćemo završiti ovaj posao onako kako smo planirali”, kazao je Komšić.

(StarMo)