Naslovnica BiH BiH će među prvima dobiti vakcine

BiH će među prvima dobiti vakcine

163

Sarajevo — Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala Ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za stanovnike BiH.

Riječ je o do sada najvećem poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela, saopćeno je iz tog ministarstva, prenose bh. portali, koji se pozivaju na
Fenu.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid -19 (Covax), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

– Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obvezama – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Ugovor o nabavci vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. septembra 2020. godine.

– Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za stanovnike BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. BiH se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine rezervisala da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid–19 – navodi se u saopćenju.

(StarMo)