Naslovnica Život Bidenova administracija uvela sankcije Sjevernoj Koreji

Bidenova administracija uvela sankcije Sjevernoj Koreji

159

Washington — Bidenova administracija uvela je svoje prve sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenog programa naoružanja nakon niza sjevernokorejskih lansiranja raketa, među kojima su i dva bila prošle sedmice.

Sankcije su usmjerene protiv šest Sjevernokorejaca, jednog Rusa i ruske firme za koje Washington tvrdi da su odgovorni za nabavku roba za program iz Rusije i Kine, prenose u četvrtak bh. mediji.

Američko ministarstvo trezora saopćilo je da te mjere imaju za cilj spriječiti napredovanje sjevernokorejskih programa naoružanja i omesti njene pokušaje da širi tehnologije naoružanja.

Sjedinjene Države također su predložile da Vijeće sigurnosti UN-a stavi na crnu listu petoricu pojedinaca iz te grupe, za što bi trebao konsensuz komiteta za sankcije Sjevernoj Koreji.

Administracija američkog. predsjednika Joe Bidena bezuspješno pokušava da privoli Pyongyang na dijalog kako bi ga uvjerila da odustane od svojih programa nuklearnog i raketnog naoružanja otkako je preuzela dužnost u januaru prošle godine, prenosi AFP.

(StarMo)