Naslovnica Život Bidenova administracija: Salman “odobrio i vjerovatno naredio” ubistvo novinara

Bidenova administracija: Salman “odobrio i vjerovatno naredio” ubistvo novinara

190
Muhamed bin Salman

Washington/Rijad — Deklasificirana verzija američkog obavještajnog izvještaja za koji se očekuje da će biti objavljen u četvrtak utvrđuje da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman “odobrio ubistvo novinara Džamala Hašodžija 2018. godine”, saopćile su četiri američke službe upoznate s tim pitanjem.

Zvaničnici su rekli da je u izvještaju, za koji je CIA imala glavni doprinos, ocijenjeno da je prijestolonasljednik “odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Hašodžija”, čija je kolumna Washington Post kritikovala politiku prijestolonasljednika.

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je prije pet sedmica naslijedio republikanca Donalda Trumpa, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da će uskoro uskoro razgovarati telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom (85), ocem prijestolonasljednika, 35-godišnjeg de facto vladara.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem i rekla da se deklasificirani izvještaj o Hašodžiju sprema za skoro objavljivanje.

(StarMo)