Naslovnica Život Bidenov tim o imenovanjima: Izvući SAD iz “ekonomskog pada”

Bidenov tim o imenovanjima: Izvući SAD iz “ekonomskog pada”

282

Washington — Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden je imenovao bivšu čelnicu Federalnih rezervi Janet Yellen za ministricu finansija, javlja BBC.

Ukoliko njegov izbor potvrdi Senat, Yellen će biti prva žena na ovoj funkciji. Još nekoliko žena je postavljeno na ključne pozicije u ekonomskom sektoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biden je obećao da će u novoj administraciji biti ličnosti različitog porijekla, kako bi se razbile predrasude, uključujući polne i rasne.

U njegovom ekonomskom timu bit će i Neera Tanden, predsjednica liberalnog instituta Centar za američki progres (Center for American Progress), na mjestu šefa Ureda za upravljanje i budžet, kao prva osoba porijeklom iz Južne Azije na toj funkciji.

Wally Adeyemo, porijeklom iz Nigerije, nekadašnji zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, bit će zamjenik ministra finansija kao prvi Afroamerikanac na tom položaju.

Takođe, Cecilia Rose, dekan Škole na Univerzitetu Princeton za javne i međunarodne poslove, bit će na čelu Savjeta ekonomskih savjetnika predsjednika SAD, kao prva Afroamerikanka u toj ulozi.

Njegov tranzicioni tim je saopštio da dosadašnjim odabirom za ključne pozicije u ekonomskom sektoru treba da se pomogne “izvlačenju Amerike iz sadašnjeg ekonomskog pada”.

(StarMo)