Naslovnica Politika Bidenov štab: O ishodu izbora odlučuje američki narod

Bidenov štab: O ishodu izbora odlučuje američki narod

150
Donald Trump

Washington — Objava predsjednika SAD Donalda Trumpa u kojoj traži da se prekine brojanje pravilno dostavljenih glasačkih listića je “nečuvena, bez presedana i netačna”, saopštila je Jen O’Malley Dillon, menadžer kampanje kandidata demokrata Joe Bidena.

“To je nečuveno i predstavlja ogoljeni pokušaj da se američkim građanima oduzmu demokratska prava”, navodi Dillon.

Ona je dodala da je to “bez presedana jer se nikada do sada u američkoj istoriji nije desilo da jedan predsjednik pokuša da oduzme Amerikancima njihov glas na nacionalnim izborima”.

“Nakon što je ohrabrio napore republikanaca u više država da spriječe legalno brojanje ovih glasova prije izbornog dana, Donald Trump sada kaže da se ovi glasovi ne mogu računati nakon izbornog dana”, navodi se u saopštenju menadžera Bidenovog izbornog štaba, prenio je “Guardian”.

Ona je dodala da je Trumpova objava “netačna jer tako neće biti”.

“Brojanje neće biti zaustavljeno. Nastaviće se sve dok ne bude prebrojan posljednji pravilno dostavljeni glas. Zato što je tako propisano zakonima – zakonima koji štite ustavno pravo svakog Amerikanca da glasa”, navodi se u saopštenju.

Dillon je rekla da o ishodu izbora ne odlučuju ni Biden niti Trump nego američki narod.

“Demokratski proces mora da se nastavi i biće nastavljen do njegovog zaključenja”, navodi se se na kraju njenog saopštenja, prenose federalna.ba i Srna.

(STarMo)