Naslovnica BiH Biden želi da “ojača i oživi” OHR?

Biden želi da “ojača i oživi” OHR?

270
Joe Biden

Washington — Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden će tražiti da se “vrati autoritet funkciji visokog predstavnika” i da se, umjesto Valentina Inzkoa, na tu poziciju “imenuje anglosaksonski diplomata”, potvrđeno je iz izvora bliskih Bidenoovm prijelaznom štabu.

Navodno, unutar Bidenovog tima “već su obavljeni razgovori s iskusnim diplomatima koji su kandidati za ključnu osobu zaduženu za Balkan”.

Jedan od glavnih Bidenovih zahtjeva bit će da se Ured visokog predstavnika “aktivira i oživi kako bi se omogućio konačni set reformi neophodan da se deblokira euroatlantski put BiH”.

Najizvjesniji scenarij bit će imenovanje Britanca ili čak Kanađanina na poziciju visokog predstavnika te jačanje njegove pozicije uz podršku Evropske unije – tvrde mediji.

– Biden je izuzetno nezadovoljan pozicijom visokog predstavnika. Autoritet te institucije je snažno uzdrman, a on je svjestan da je ona neizostavan dio mirovnog sporazuma i jedan od mehanizama deblokade. Bez aktivnog i snažnog visokog predstavnika neće biti suštinske promjene odnosa – tvrdi izvor, blizak američkom diplomati koji je radio na Bidenovom planu za Bosnu i Hercegovinu.

 

(StarMo)