Naslovnica Život Biden: Više umrlo od korone nego u tri rata zajedno

Biden: Više umrlo od korone nego u tri rata zajedno

328
Joe Biden; foto: agencije

Washington — Američki predsjednik Joe Biden predvodio je Amerikance u ponedjeljak u komemoriranju umrlih u pandemiji koronavirusa, u trenutku dok zemlja prelazi tužan prag od 500.000 umrlih od Covida-19, te je pozvao Amerikance da zaborave na razlike i zajednički se bore protiv pandemije.

“Danas obilježavamo zaista tmurnu prekretnicu koja slama srca – 500.071 umrlog. Više je Amerikanaca umrlo u ovoj pandemiji u jednoj godini nego zajedno u 1. svjetskom ratu, 2. svjetskom ratu i vijetnamskom ratu”, kazao je Biden, a prenose agencije, na koje se poziva televizija N1.

“Kao nacija ne možemo prihvatiti tako okrutnu sudbinu. Iako se toliko dugo borimo protiv ove pandemije, moramo odoljeti da ne otupimo od tuge i ne gledamo na izgubljeni život kao na statistiku”, rekao je Biden u emotivnom obraćanju u Bijeloj kući. Svaka osoba koja je umrla od koronavirusa imala je porodicu, prijatelje i “izvanredan život” koji je prebrzo završio, istakao je Biden.

Predsjednik je pozvao Amerikance da ostanu oprezni u suočavanju s pandemijom te da nastave nositi maske, održavaju fizičku distancu i prime vakcinu kada na njih dođe red. “Moramo okončati politiku nedostatka informacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To nas je već do sada stajalo toliko puno života”, kazao je Biden. “Moramo se protiv ovoga boriti zajedno kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države”, poručio je Biden.

Biden je naložio da se na saveznim institucijama, vojnim zgradama i diplomatskim misijama pet dana vijori zastava spuštena na pola koplja u čast preminulih od Covida-19, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

(StarMo)