Naslovnica Život Biden: Više pomoći Palestincima

Biden: Više pomoći Palestincima

235

Washington — Sjedinjene Američke Države su počele nečujno povećavati pomoć Palestincima, nakon što im je doskorašnji američki predsjednik Donald Trump ukinuo gotovo cjelokupnu podršku.

Od kako je stupila na dužnost, uz obećanje da će odbaciti mnoge Trumpove odluke o Izraelcima i Palestincima, administracija predsjednika Joa Bidena je opredijelila gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima, obavijestivši javnost o njenom malom dijelu, prenosi AP.

Administracija je prošle sedmice objavila da daje 15 miliona dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Dan kasnije vlada u Washingtonu je obavijestila Kongres, ali ne i javnost, da će dati 75 miliona dolara Palestincima kao vid podrške ekonomiji.

Za sada nije poznato da li u tih 75 miliona dolara spada i 15 miliona dolara namijenjenih borbi protiv koronavirusa.

Plan za pomoć Palestincima predstavlja veliki zaokret u odnosu na pristup tokom četiri godine Trumpovog mandata.

Bidenova administracija ne krije uvjerenje da je Trumpov pristup, koji je znatno udaljio Palestince od SAD-a, smanjio izglede za mir na Bliskom istoku.

Djeluje da nova američka pomoć ima za cilj da ohrabri Palestince da se vrate pregovorima s Izraelom, iako nema nagovještaja da će imati takav efekt, a nepoznanica je i odgovor Izraela.

(StarMo)