Naslovnica Region Biden u Beograd šalje tešku diplomatsku “artiljeriju”

Biden u Beograd šalje tešku diplomatsku “artiljeriju”

112

Washinton/Beograd — Predsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden nominovao je diplomatu Christophera Hilla za novog američkog ambasadora u Srbiji, objavljeno je na internet-stranici Bijele kuće.

Hill je domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambouilletu. Bio je i član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan rat u BiH, navodi se na stranici Bijele kuće, prenosi BHRT, pozivajući se na Srnu.

U biografiji Hilla navodi se da je karijerni diplomata, član službe vanjskih poslova. Profesor je na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove.

Nakon povlačenja iz službe vanjskih poslova 2010. godine, Hill je bio ambasador Sjedinjenih Država u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Sjevernoj Koreji.

Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije Joseph Campbell, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frasier za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara.

(StarMo)