Naslovnica Život Biden: Trump je Ameriku pretvorio u bojno polje

Biden: Trump je Ameriku pretvorio u bojno polje

335
Joe Biden

Philadelphia — Kandidat demokrata za predsjednika SAD, Joseph Biden optužio je predsjednika Donalda Trumpa da je zemlju pretvorio ‘u bojno polje’ i obećao da će sve učiniti kako bi ‘iscijelio rasističke rane’ ukoliko pobijedi na izborima zakazanim u novembru.

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda prije sedmicu dana u Minneapolisu predstavlja “elektrošok za našu zemlju i sve nas”, rekao je Biden u govoru u Filadelfiji.

To je prvi put od polovine marta da Biden (77) ode iz svoje države Delavar gdje se nalazio u karantinu zbog epidemije koronavirusa, prenosi federalna.ba.

Biden je već u nekoliko navrata osudio nasilje, ali je sada naveo da je “Trump pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima”.

“On (Trump) vjeruje da će mu podjele pomoći da pobijedi na predsjedničkim izborima”, naveo je demokrata Biden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trumpa.

“Ne možemo biti naivni. Volio bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trumpom i nestat će s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Historija Amerike nije bajka sa garantovanim sretnim završetkom”, rekao je Biden.

Demokrata je rekao da ne želi manipulirati strahom i podjelom.

“Neću produbiti žar mržnje, već ću tražiti da iscijelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe”, rekao je Biden.

Demokrata je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne “istinsku reformu policije”.

Premda velika većina u Kongresu osuđuje smrt Floyda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podijeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Senat.

(StarMo)