Naslovnica Život Biden traži od Trumpa da ublaži sankcije Iranu zbog pandemije

Biden traži od Trumpa da ublaži sankcije Iranu zbog pandemije

409
Joe Biden

Washington — Vodeći pretendent za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske partije Joe Biden pozvao je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da “ublaži sankcije Iranu u jeku pandemije COVID-19”.

Bivši potpredsjednik SAD-a Biden poručio je da je potrebno pomoći Iranu i drugim zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

U periodu globalnih kriza, SAD treba priteći u pomoć onima koji su u opasnosti i kojima je ta pomoć potrebna. Mi smo takvi i takvi smo i bili. Nasuprot ove smrtonosne pandemije koja ne poznaje granice, SAD treba vidjeti kako može pomoći najteže pogođenim zemljama, uključujući i Iran, poručio je Biden u saopćenju.

Biden je pozvao Trumpovu administraciju da dozvoli firmama da uvoze lijekove i medicinsku opremu u Iran i da se Iranu omogući pristup međunarodnim bankama i transportnim kompanijama.

– Možemo s iranskim vlastima imati mnoga neslaganja, ali humano i ispravno bi bilo da se postupi tako. Iran bi u znak dobre volje mogao pustiti pritvorene američke državljane, poručio je Biden.

(StarMo)