Naslovnica Život Biden: To je prijetnja demokratiji

Biden: To je prijetnja demokratiji

113
foto: Reuters

Washington — Američki predsjednik Joe Biden optužio je u četvrtak republikanske saveznike Donalda Trumpa za potkopavanje demokratije u zemlji i pozvao glasače da odbace ekstremizam uoči izbora na sredini mandata u novembru.

Biden je optužio zastupnike i druge političare koji su posvećeni programu Make America Great Again (MAGA), na čijem je čelu bivši predsjednik SAD-a Trump, ustvrdivši da oni spremni poništiti demokratske izbore, ignorirati Ustav i “odlučni vratiti ovu zemlju nazad” u vrijeme kad nije bilo prava na abortus, privatnost, kontracepciju ili istospolne brakove.

“Donald Trump i MAGA republikanci predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima naše republike. Dok večeras stojim ovdje, jednakost i demokratija su napadnuti. Ne činimo sebi uslugu pretvarajući se da je suprotno”, rekao je Biden u svom govoru u udarnom terminu u Philadelphiji, rodnom mjestu američke demokratije, prenosi televizija N1. Njegova oštra retorika označava veliki zaokret za američkog predsjednika, dok se približavaju izbori za Kongres na sredini mandata.

Saradnici kažu da je Biden sve zabrinutiji zbog antidemokratskih trendova u Republikanskoj stranci, te da smatra potrebnim uključiti se u ovogodišnju izbornu borbu kako bi ojačao i svoje izglede za reizbor 2024.

Nakon što je veći dio 2022. proveo pokušavajući se boriti s visokom inflacijom kod kuće i ruskom invazijom na Ukrajinu, te izdržao dva napada covida-19 tokom ljeta, Biden je posljednjih dana ponovo napadao republikance koji su na strani Trumpa.

Njegove izjave u četvrtak u kojima osuđuje političko nasilje i poziva na dvostranački kompromis uslijedile su nakon govora posljednjih dana u kojima je osudio MAGA filozofiju kao “polufašizam” i napao republikanske prijetnje FBI-u nakon pretrage Trumpove kuće na Floridi kao “bolesne”.

Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy u četvrtak je optužio Bidena da ignorira kriminal i inflaciju kako bi kritizirao svoje sugrađane. “Umjesto da pokuša okupiti našu zemlju kako bi riješili ove izazove, predsjednik Biden je odlučio podijeliti, poniziti i omalovažiti svoje sunarodnjake Amerikance”, rekao je McCarthy u Bidenovom rodnom gradu Scrantonu u Pennsylvaniji. “Zašto? Jednostavno zato što se ne slažu s njegovom politikom.”

(StarMo)